Skip to main content

Ai auzit adesea de termenii POT și CUT când vine vorba de proiectarea unei case.

Îți prezint pe scurt ce înseamnă CUT și POT, cum se calculează și tot ce trebuie să știi legat de ei.

În rândurile ce urmează găsești un extras din LEGEA nr. 350 din 6 iunie 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, Anexa nr. 2, unde sunt detaliați în amănunt cei doi termeni.

calcul pot si cut

Ce înseamnă POT și CUT?

POT și CUT sunt indicatori urbanistici – instrumente urbanistice specifice de lucru pentru controlul proiectării și al dezvoltării durabile a zonelor urbane, care se definesc după cum urmează:

POT = Procent de Ocupare a Terenului

CUT = Coeficient de Utilizare a Terenului

Calcul POT si CUT

Calcul POT

Procent de Ocupare a Terenului (POT) este raportul dintre suprafața construită (amprenta la sol a clădirii sau proiecția pe sol a perimetrului etajelor superioare) și suprafața parcelei.

 

\(POT = \frac{\text{Suprafața construită}}{\text{Suprafața parcelei}} \times 100\)

 

Suprafața construită este suprafața construită la nivelul solului, cu excepția teraselor descoperite ale parterului care depășesc planul fațadei, a platformelor și scărilor de acces.

Proiecția la sol a balcoanelor a căror cotă de nivel este sub 3,00 m de la nivelul solului amenajat și a logiilor închise ale etajelor se include în suprafața construită.

 

Calcul CUT

Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) este raportul dintre suprafața construită desfășurată (suprafața desfășurată a tuturor planșeelor) și suprafața parcelei inclusă în unitatea teritorială de referință.

 

\(CUT = \frac{\text{Suprafața construită desfășurată}}{\text{Suprafața parcelei}}\)

 

Nu se iau în calculul suprafeței construite desfășurate:

  • suprafața subsolurilor cu înălțimea liberă de până la 1,80 m
  • suprafața subsolurilor cu destinație strictă pentru gararea autovehiculelor
  • spațiile tehnice sau spațiile destinate protecției civile
  • suprafața balcoanelor, logiilor, teraselor deschise și neacoperite, teraselor și copertinelor necirculabile
  • precum și a podurilor neamenajabile
  • aleile de acces pietonal/carosabil din incintă
  • scările exterioare
  • trotuarele de protecție

Excepții de calcul al indicatorilor urbanistici POT și CUT

  • Dacă o construcție nouă este edificată pe un teren care conține o clădire care nu este destinată demolării, indicatorii urbanistici (POT CUT) se calculează adăugându-se suprafața planșeelor existente la cele ale construcțiilor noi;
  • Dacă o construcție este edificată pe o parte de teren dezmembrată dintr-un teren deja construit, indicatorii urbanistici se calculează în raport cu ansamblul terenului inițial, adăugându-se suprafața planșeelor existente la cele ale noii construcții.

Concluzii

Acești indicatori sunt esențiali pentru a asigura o dezvoltare urbană echilibrată și sustenabilă, reglementând modul în care terenurile sunt utilizate și construite în orașe. Așadar, este important să îi înțelegi și să îi aplici corect în orice proiect de construcție.

Ai un proiect de arhitectură, design interior sau marketing imobiliar?

Contactează-ne azi pentru a discuta cum putem da viață ideilor tale.

Sonia Zarzu

Sonia Zarzu este arhitect cu drept de semnătură, absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și membră a Ordinului Arhitecților din România. Cu o experiență de peste 10 ani în proiectare și construcții, a participat la numeroase proiecte variind de la blocuri rezidențiale până la case particulare, gestionând întregul proces de proiectare, de la conceptul inițial până la urmărirea execuției pe șantier. Prin articolele sale, își propune să împărtășească din cunoștințele sale tehnice, oferind perspectiva unui specialist despre tendințele actuale în arhitectură și designul interior.

Leave a Reply